Over Hilbrandt

 

Hilbrandt maakt muziek over de schaduwkant van ambitie. De liedjes van Hilbrandt spelen zich af op een snelweg, waar we altijd maar harder willen en er alles aan doen om elkaar in te halen. We leven in een wereld van burn-outs, slaaptekorten, stress en vluchtige vriendschappen. Hilbrandt vat deze thema’s bij de hoorns en maakt er een ronkende, dansbare en met synthesizers geladen liveshow van. Denk aan een mix van Spinvis, Bruce Springsteen, Kanye West en Arcade Fire. Hilbrandt is de pompende soundtrack voor een wereld die niet alleen maar leuk is.

1 HILBRANDT-JANTINATALSMA-19

Hilbrandt is het geesteskind van Laurens Hilbrandt van der Meulen. In 2008 studeerde hij af aan de Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden met een Friestalige set van donkere rocksongs. Hij won met één van deze tracks de Friese voorronde van Liet, het songfestival voor minderheidstalen en werd uiteindelijk 5e van Europa. In de jaren die volgden stond hij met Miss. Ippi in de finale van de Grote Prijs van Nederland en tourde hij met bands als Jean Parlette en Lawn door heel Nederland. 

In 2009 maakte van der Meulen de voorstelling ‘YKARO’ onder begeleiding van Fries productiehuis de Popfabryk. Daarna richtte hij ‘Hilbrandt’ op en debuuteerde met het album ‘HAVEN’. ‘Haven’ was een donker zeemansfolkalbum over familie en de dood, opgetrokken uit de klei van West-Friesland. Met zijn 9-koppige band speelde hij ‘HAVEN’ op festivals als Oerol, Welcome to the Village, Noorderzon, Explore The North, Hongerige Wolf, Eurosonic, WinterWelVaart en Jonge Harten. Ook werd Hilbrandt de vaste side-kick van Meindert Talma en begeleidde hem op enkele tournees als toetsenist/gitarist. 

Na ‘HAVEN’ begon Hilbrandt materiaal te schrijven voor een nieuwe plaat: ‘MoToR’. De nieuwe muziek kreeg een elektronischer en dansbaarder karakter en de thema’s werden urgenter en moderner. Ook zoekt Hilbrandt op ‘MoToR’ meer samenwerkingen op met urban-artiesten, zoals rapper Roelie Vuitton en r&b-zanger Christopherror404.

Laurens Hilbrandt van der Meulen is sinds zijn afstuderen docent op de Minerva Academie voor Popcultuur en behaalde een master kunsteducatie aan de Hanze University for Aplied Sciences. Naast zijn werk als autonoom popmuzikant schreef hij de muziek voor tientallen theatervoorstellingen van o.a. Tryater, De PeerGrouP, Akkers & Velden en Skoft en Skiep. Daarnaast maakt hij deel uit kunstenaarscollectief Heksenhamer dat zich richt op eigentalige alternatieve popmuziek. Acts van dit collectief, zoals Willie Darktrousers, Douwe Dijkstra en de sneue vertoning, Sytse Sneekweek, HXTC, HET VATICAAN en Skeve Hindoe, treden door het hele land op en kunnen overal rekenen op lovende recensies. 

 

Bezetting

Laurens van der Meulen – Synthesizer, zang

Jelmer Haringsma – Elektrisch gitaar

Diederik Pasman – Synthesizer, zang

Ico Balt – Synthesizer, zang

Liza Bloem – Zang

Adriaan Groffen – Drums